marți, 7 aprilie 2015

Ciorba de salata

Ingrediente :

- 2 capatani mari de salata verde
- 50 gr . orez
- 4 catei usturoi
- 200 ml . smantana
- o ling . faina
- 2 ling . ulei
- 2 litri apa
- o lingurita otet
- sare dupa gust

Mod de preparare :



Se spala salata bine si se taie nu foarte marunt .
Intr-o cratita punem uleiul , faina si calim cca . 30 de secunde ,  adaugam apa si sare dupa gust , cand ancepe sa fiarba adaugam orezul spalat .

 Dupa 5 minute dupa ce am adaugat orezul punem si salata , usturoiul , smantana si otetul ,  lasam sa fiarba la foc mic cca . 10 min .


Snitel taranesc

Ingrediente : 

- 500 gr . cotlet de porc
- 2 oua
- 200 ml .  apa minerala
- 100 gr.faina
- sare ,piper
- ulei pentru prajit

 Mod de preparare :

Se taie cotletul in felii subtiri , se condimenteaza si se bate in folie pana se subtiaza .


Spargem intr-un vas cele doua oua  adaugam apa minerala , sare si faina in ploaie  , amestecam bine pana se omogenizeaza .

Fiecare bucata de cotlet se trece mai intai prin faina apoi prin amestecul de ou .


Se prajesc in ulei incins la foc mediu pe abele parti pana se rumenesc .

Se scot pe servete absorbante de hartie sa absoarba excesul de grasime .


Se pot servi atat calde cat si reci .

luni, 6 aprilie 2015

Cascaval de casa

Ingrediente :

- 1 litru lapte de la tara
- 500  gr . branza de vaca
- 50 gr. unt
- o lingurita sare 
- o lingurita bicarbonat de sodiu

Mod de preparare :

Punem laptele la fiert , cand ancepe sa fiarba adaugam branza 

. Amestecam in jur de 8 min . pana se formeaza zerul . 

Luam de pe foc si strecuram printr-o sita .


 Punem continutul intr-o oala , adaugam untul ,  sarea , si bicarbonatul si punem la foc cca . 10 min ., amestecand continu pana dispar granulele de branza.



Turnam compozitia intr-o forma .

Dupa ce sa intarit se scoate din forma si se lasa la uscat doua zile .




 Reteta o am de la mama mea care face tot felul de bunatati din lapte de-ti lasa gura apa !

Prajitura Teramisu

Ingrediente :

- 200 gr . piscoturi
- 250 gr . mascarpone
- 3 oua
- 150 gr . zahar praf
- 200 ml .frisca lichida
- 250 ml .cafea la ibric
- 2 ling . cacao
- o ling . esenta de rom

Mod de preparare ;



Separam ouale. Galbenusurile le frecam cu zaharul praf pana isi dubleaza volumul , apoi se adauga mascarpone si se amesteca bine .

Separat se bate frisca si se pune peste conpozitia de mai sus amestecand pana se omogenizeaza . Albusurile se bat bine cu un varf de sare . Cand s-au antarit , adaugam o ling . zahar  si batem in continuare cu mixerul pana la intoarcerea vasului sa nu curga .
Spuma de albus se ancorporeaza in conpozitie amestecand cu grija de sus in jos .
Crema obtinuta se tine la frigider cca . 20 min . In cafea adaugam o ling .  zahar si romul .

Intr-o tava se pune un srat subtire de crema peste care se pune un strat piscoturi umezite in cafea .Punem primul strat generos de crema apoi iar un strat de piscoturi . Se pudreza cu cacao si se baga la frigider pentru 8 ore .



Pofta buna !

vineri, 3 aprilie 2015

Cartofi surpriza

Ingrediente :

- 500 gr cartofi
- 100 gr. varza
- 100 gr. sunca

Sosul :

- un galbenus ou
- 100 ml . ulei
- o ling . mustar
- 2 ling . iaurt
- 4 catei usturoi
- sare dupa gust

Mod de preparare :

Cartofii curatati si taiati se pun la fiert in apa cu sare. Intre timp taiem varza , sunca si facem sosul.


Facem o maioneza din galbenus , ulei ,mustar si sare. Cand ieste  gata maioneza adaugam iaurtul si usturoiul pasat .

 Amestecam bine si lasam pentru 15 min . la frigider .
Punem cartofii in farfurie si adaugam peste iei varza , sunca si sosul


Bun si usor de preparat !

Mentionez ca cartofii se pot si praji , eu am ales varianta prin fierbere deoarece nu prea mananc prajeli .Pofta buna !

joi, 2 aprilie 2015

File de macrou la cuptor

Igrediente :

- 4 buc. file peste macrou necongelat .
- 2-3 catei  usturoi.
- 4 linguri ulei de mazline.
- o lingura zeama de lamaie.
- sare ,piper.

Mod de preparare :

Se face un dressing din ulei ,lamaie , usturoi zdrobit sare si piper.


Se unge pestele cu sosul obtinut se infoliaza in folie de aluminiu si se da la cuptor preancalzit cca.20 min.la aprx.180 gr.

Ca si garnitura putem folosi orez cu legume .

 Pofta buna !

Orez cu legume

Ingrediente:

- orez 200 gr
- mazare boabe gongelata 50 gr
- pastai de fasole congelata 50 gr
- un morcov mic
- 1/2 ardei gras rosu
- o ceapa mica
- 4 lg. ulei pentru gatit
- sare , piper

Mod de preparare :

Se spala orezul se toaca ceapa,arteiul si morcovul cubulete.


Inr-o cratita se pune uleiul , legumele taiate cubulete,se inabusesc cca. 2 min. , apoi adaugam treptat 750 ml.apa.


Separat antr-o cratita se oparesc mazarea si pastai de fasole se scurg de apa si se adauga peste orez si legumele taiate , se condimenteaza cu sare si piper si lasam la foc mic pana se fierbe orezul.
Aceasta garnitura se poate servi cu peste sau dupa preferinta !